Kāda apdrošināšana nepieciešama Tavam auto?

2017-05-27 20:05

Visi auto īpašnieki noteikti ir informēts, cik būtiski ir to apdrošināt. Tomēr, pirms tiek atrasta aktuālā apdrošināšana, vajadzīgs iegūt informāciju par to, kā tā darbojas un kādi ir tās pamatprincipi.

OCTA

Likums paredz, ka katra transportlīdzekļa īpašniekam vai tā tiesīgam vadītājam obligāti vajadzīga OCTA apdrošināšana. OCTA atmaksā zaudējumus, kas radīti avārijā cietušajām personām. Tātad izdevumi par, piemēram, medicīniskajiem pakalpojumiem vai auto remontu, nebūs jāatmaksā negadījuma izraisītājam – visus zaudējumus sedz apdrošināšanas kompānija. Uzzini vairāk šeit!

Maksimālais pieejamais atlīdzības apmērs ir 5 000 000 eiro neatkarīgi no cietušo personu skaita, bet mantai līdz 1 000 000 eiro neatkarīgi no trešo personu skaita. Šo iemeslu dēļ būtiski sekot līdzi polises derīguma termiņam. Autovadītāju ērtībām apdrošinātāji un apdrošināšanas polišu salīdzināšanas portāli nereti piedāvā bezmaksas atgādinājuma nosūtīšanu kādu laiku pirms polises termiņa beigām.

KASKO apdrošināšana

Lai arī KASKO apdrošināšana nav obligāta prasība, to par derīgu atzīst arvien lielāks skaits automašīnu īpašnieku. Un tas ir arī saprotams, jo kurš gan nevēlas parūpēties gan par savu un transporta līdzekļa drošību, gan finansiālo situāciju neparedzētos brīžos. kas sedz automašīnai nodarītos zaudējumus negadījuma vai auto zādzības rezultātā. Jāpatur gan prātā – ja automašīna iegādāta līzingā, līzinga kompānija var prasīt KASKO polises iegādi, jo laika periodā, kamēr tiek veikta līzinga atmaksa, spēkrats ir līzinga kompānijas īpašumā.

KASKO apdrošināšana ir teicams OCTA polises papildinājums, jo tādā veidā auto tiek apdrošināts pret zaudējumiem, kas radušies :

> Ceļu satiksmes negadījumos;
> Ugunsgrēkos;
> Stipra lietus, vētras, krusas dēļ;
> Zādzības un vandālisma gadījumā;
> Dzīvnieku radīto bojājumu gadījumā

KASKO apdrošināšana, gluži tāpat kā OCTA, ērti noformējama online. Izdevīgākos piedāvājumus ātri atradīsi polišu kalkulatorā - tas atvieglos izvēli.

Tas, cik izmaksās OCTA vai KASKO polise, atkarīgs no vairākiem faktoriem – piemēram, apdrošināšanas sabiedrības nosacījumiem, autovadītāja stāža un transportlīdzekļa veida. Polises cenu vienkārši uzzināt, izmantojot kādu no OCTA vai KASKO kalkulatoriem.

Kā tiek aprēķināta polises cena?

Kā jau minēts iepriekš, OCTA un KASKO polišu cena katrā indivduālā gadījumā tiek aprēķināta atsevišķi.

OCTA polises cenu rēķina, ņemot vērā gan izvēlēto derīguma termiņu, gan arī transportlīdzekļa tipu - pilnu masu, vecumu un izmantošanas veidu. Liela nozīme ir arī spēkrata īpašnieka juridiskajam statusam - ja transporta līdzeklis ir juridiskas personas īpašumā, polise izmaksās vairāk. Tāpat svarīgs ir arī šofera stāžs un vecums. Un, starp citu, tie, kuri brauc prātīgāk un nepārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, arī par polisi maksā mazāk. Savukārt, ja aktuāla KASKO apdrošināšana, jārēķinās, ka vērā ņemta tiks gan transportlīdzekļa vērtība, gan vēlamais risku segums. Protams, polises cenu ietekmē arī tas, kādā apmērā būs izvēlētais pašrisks.