Alcheimers - kas tā ir par saslimšanu?

2014-03-30 16:13
alcheimersAlcheimers ir neirobioloģiska saslimšana, kas smadzenēs izraisa neatgriezeniskus bojājumus. Šīs slimības īpašību kopums izraisa neatgriezeniskus bojājumus cilvēka smadzenēs, ko nevar izārstēt. Var tikai pavājināt Alcheimera pilnveidošanos ar dažādu ārstniecisko līdzekļu palīdzību.
Slimība Alcheimers - tā ir neirobioloģiska slimība, kura izplatīta veciem cilvēkiem. Vairums tiem, kas ir 65 līdz 70 gadus veci. Šāda slimība lielākā daļā rada sašutumu, jo nav zināšanu – ko no Alcheimera var gaidīt un kā tālākie rādītāji iespaidos līdzšinējo ikdienas dzīvi.
 
Alcheimers nav saslimšana, kas uzrodas vienas dienas laikā. Tā attīstās pat vairāku gadu laikā un agrīnie simptomi varētu likties ikdienišķi un mazsvarīgi. Pat 40 līdz 50 gadus veciem cilvēkiem var konstatēt pirmējos Alcheimera rādītājus, kas saistās ar neseno notikumu neatcerēšanos un pat īslaicīgiem atmiņas zudumiem. Alcheimera simptomi progresē neskaitāmu gadu periodā un dažādiem cilvēkiem izpausmes var būt citādākas.
 
Kādi ir Alcheimera simptomi un tā izpausmes
 
Alcheimera slimībai būtisks tas, ka persona neatminas nesenus faktus, sastopas ar sarežģījumiem koncentrēties darbam,ir aizmāršība un izklaidība. Samērā bieži slimniekiem sagādā grūtības arīdzan runāšana un orientēšanās ļoti labi pazīstamā vietā, kādēļ slimnieks noklīst.
 
Plašākā izpratnē Alcheimera slimības simptomi klasificējas 3 kategorijās:
 
1.   Kustību izmaiņas
 
Palielinās grūtības izjust līdzsvaru, līdz ar to ir nepārliecinātas kustības. Tādu ikdienas darbu veikšana kā apģērbšanās, personiskās higiēnas uzturēšana, rīkošanās ar naudu izraisa lielas problēmas.
 
2.   Uzvedības un psiholoģiskās izmaiņas
 
Pārlieku palielināts uzbudinājums, neparedzama dusmu izpausme un ēstgribas trūkums – tās ir tikai pāris no uzvedības izmaiņām, kas raksturīgas šīs slimības slimniekiem. Kad slimība strauji progresē, tuvinieki itin bieži izšķiras par soli iekārtot slimnieku kādā no medicīniskās aprūpes iestādēm.
 
3.Prāta izmaiņas
 
Alcheimera slimība izraisa arī kognitīvos traucējumus, kā atmiņas zudumi, orientēšanos spēju īslaicīgu zudumu, neseno sarunu neatcerēšanos. Nereti slimnieki sūdzas, ka reizumis nespēj atcerēties, kur nolikuši, piemēram, mājas atslēgas u.c. ikdienā nepieciešamos objektus.
Izmaiņas kognitīvajā sistēmā slimnieku var novest pie nespējas pilnvērtīgi parūpēties par sevi un nodrošināt organisma normālu funkcionēšanu un veselības aizsardzību.
Kad Alcheimers progresē, parādās vairākas tā izpausmes. Viena no slimības komplikācijām ir, kad Alcheimera slimnieks neatpazīst ģimeni, aprūpētāju, zināmus cilvēkus. Pirmie simptomi, kas norāda uz potenciālu Alcheimera saslimšanu ir: atcerēšanās problēmas, taktiskuma trūkums, interešu trūkums, traucēta spriešana un neparedzamas garastāvokļa izmaiņas.
Lielākā daļa tuvinieku uzskata, ka minētās veselības izmaiņas ir normāla vecuma un tā radīto izmaiņu parādība. Taču Alcheimeram nosauktās pazīmes ir vairāk izteiktākas un tās apgrūtina ikdienas aktivitātes.
 
Alcheimeru veicinošie riska faktori
 
Ir veikti vairāki pētījumi, lai noskaidrotu Alcheimera slimības iemeslu. Tomēr zinātniekiem to vēl nav sekmējies noskaidrot.
Iedzimstība, vecums un slimības vēsture - šie ir faktori, kas varētu iespaidot saslimšanu ar Alcheimeru.
-Vecumdienas. Slimība progresē neskaitāmu gadu laikā, taču redzamāki simptomi ir tieši vecāka gada gājuma cilvēkiem.
-Iedzimtība. Ja kāds no ģimenes locekļiem tuvā vai tālā radniecībā ir pārslimojis kādu ģenētisku saslimšanu, pastāv liela iespējamība ar to sasirgt pat vairākās paaudzēs.
-Veselības problēmas un saslimšanas. Kā, piemēram, insults, paaugstināts asinsspiediens un augsts holesterīns. Lai ierobežotu slimības attīstību, cilvēka rehabilitēšana notiek ar vairāku ārstniecības līdzekļu līdzdalību, vitamīniem.
Asinsrites traucējumi, pastāvīgi paaugstināts holesterīna rādītājs, dažādas paaugstināta asinsspiediena izraisītas sekas var būt Alcheimera slimības ierosinātājs. Slimnieki ir informēti, ka slimība nav līdz galam izārstējama. Tomēr ar dažādu medicīnisko līdzekļu un preparātu palīdzību Alcheimera attīstību var tikai ierobežot.